11 jel, hogy passzív-agresszív viselkedést használsz a párkapcsolatodban

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +
 • Nem vagy igazán, felhőtlenül boldog a párkapcsolatodban?
 • Úgy érzed, hogy csak Te teszel a másikért és ő nem veszi figyelembe, nem teljesíti az igényeidet? (Vajon tud róluk?)
 • Előfordulhat, hogy Te is passzív-agresszív viselkedést használsz a párkapcsolatodban?

Járjunk utána, derítsük fel a passzív-agresszív viselkedés jeleit

Honnan tudhatod, hogy passzív-agresszivitást alkalmazol a kapcsolatodban, hogy kifejezd rejtett dühödet?

Ha mindenki elől elrejted a haragod, beleértve magadat is, akkor nehéz észrevenni, hogy valójában mi van a háttérben. Ha elrejted a haragod, akkor a legjobb mutató pont az, amit nem látunk vagy nem fejezünk ki.

A harag egészséges és univerzális érzelem, tehát az egyik jele annak, hogy passzív-agresszív stratégiákat alkalmazol a düh kezelésére, ha nem érzed ezt az érzést rendszeresen. Ha erre az a válaszod, hogy: „Hiszen ez igaz! Soha nem vagyok dühös.”, akkor fontolóra kell venned, hogy ebbe a csoportba tartozol-e és jó lenne különös figyelmet fordítanod erre a cikkre.

Ahhoz, hogy rájöjj, bújik-e meg benned rejtett harag, válaszolj a következő kérdésekre:

 • Tartasz-e vissza, tagadsz-e meg dicséretet, figyelmet vagy a pozitív visszajelzést, ha a partnered megérdemli vagy kéri?
 • Elmulasztod megcsinálni, ha a partnered megkér valamire?
 • Szoktál halogatni, ha van valami fontos dolog, amelyet meg kellene oldani?
 • Tartasz-e vissza az intimitást vagy a szeretet büntetésül?
 • Szoktad-e szabotálni a dolgokat?
 • Fontos beszélgetések során szoktál-e félszavakkal válaszolni? (például: „Hm-hmm”, „Nem tudom”, „Finom”, „Bármi”…)
 • Szoktál-e szarkasztikus stílusban válaszolni, amikor az életről, magadról, a partneredről vagy másokról van szó?
 • Gyakran érzed magad frusztráltnak, csalódottnak vagy ingerlékenynek?
 • A legtöbb helyzetet negatívan látod, még akkor is, ha azok több szempontból is jónak tűnnek?
 • Gyakran teszel kisebb, negatív megjegyzéseket, kritikát, amelyek láthatóan aláássák partnered önértékelését?
 • Soha nem mondasz nemet? (Avagy mindenre igent mondasz?)

Ha egy vagy több kérdésre igennel válaszoltál, az jelentheti azt, hogy a harag kifejezése problémát jelent számodra.

Ne szégyelld magad és ne legyen bűntudatod. A passzív-agresszív viselkedés megoldásának első lépése annak felismerése, hogy a harag, a rejtett düh kezelése problémát jelent számodra.

Passzív-agresszív viselkedés

A megoldás:

A rejtett düh egészséges, nem passzív-agresszív kifejezése és kezelése javítja majd a kapcsolataidat, és összességében boldogabb, egészségesebb emberré tesz téged.

A probléma ismerete és tudatosítása nélkülözhetetlen annak megváltoztatásához, és néha ez már fél megoldás. A cél tehát most az, hogy tudatában legyél a saját haragodnak.

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy jó kapcsolatainak megőrzése létfontosságú 

Azonban, amilyen messzire mész el a passzív-agresszív viselkedésben és amilyen taktikát használsz, hogy felszínen tartsd a kapcsolatot, az esetenként lelkileg káros is lehet számodra.

Ha passzív-agresszív viselkedéstől szenvedsz, akár annyira is elnyomhatod a haragod és negatív érzéseidet, hogy krónikus “áldozattá” válsz. Ha valami nem sikerül, te vagy, aki gyorsan felvállalja a hibát. És “hamarabb leugranál egy szikláról”, mint hogy nemet mondj. Ez tökéletes recept a feldolgozatlan, rejtett haraghoz és az önmarcangoláshoz.

Néhányan úgy érzik, hogy az áldozat vagy mártír szerep az egyetlen módja annak, hogy figyeljenek rájuk. De azáltal, hogy mindent megteszel, amit a partnered kér, ahelyett, hogy hálát kapnál cserébe,  bűntudatot és végül a haragot keltesz benne. Időközben a te igényeid továbbra sem teljesülnek. Ha nem kérsz semmit, akkor nem is fogod megkapni azt, amire szükséged van.

Lehet, hogy úgy gondolod, hogy a partnerednek elég jól kellene ismernie téged ahhoz, hogy magától is tudja, hogy mire van szükséged, anélkül, hogy kérnéd, szólnál, azonban a párod nem gondolatolvasó, így nem tudja teljesíteni az igényeidet. Ettől pedig mélyen, legbelül csak nő és nő benned a harag és neheztelés.

Néma gyereknek anyja se érti szavát…

Ebben a helyzetben egyikőtök sem boldog

Ha ismerős a szituáció, akkor tudd, hogy ennek nem muszáj így lennie. Hogy kiiktasd a passzív-agresszív viselkedést az érzelmi eszköztáradból, elsőként hagyd abba a mártírkodást és meglátod, máris jobb lesz kicsit a hangulat.

Harag, neheztelés, passzív-agresszív viselkedés

Kezdd kicsiben.

Például, amikor a párod legközelebb szívességet kér, bármennyire kicsi is – például: „Csinálsz nekem egy csésze kávét?” -, vegyél két mély lélegzetet, mielőtt válaszolsz.

Meg kell gátolnod, hogy ösztönösen és passzív-agresszív módon igennel válaszolj, amikor valójában nem szeretnél valamit megtenni. Mielőtt válaszolnál neki, szánj egy percet partnered kéréseinek értékelésére:

Kérdezd meg magadtól: Ezt akarom-e csinálni? Meg akarom-e tenni? Ha igennel válaszolsz, amikor igazából nemet akarsz mondani, elkerülheted ugyan a konfrontációt, ám megsérted saját magad, ignorálod a saját igényeidet – és mindeközben a partneredben is felépítesz egy elvárás szintet, így ő arra számít, hogy mindig igennel fogsz válaszolni és minden kérésének eleget teszel, pl. kiszolgálod őt.

Meg kell határoznod és tiszteletben kell tartanod a saját határaidat.

Nem számíthatsz senki másra, hogy megteszi ezt érted.

Az emberek gyakran nem értik, hogy a passzív-agresszív taktika, a viselkedésük a problémáik forrása.

Most, hogy kicsit tanultál a passzív-agresszivitás jeleiről és arról, hogy ez hogyan károsíthatja a kapcsolataidat, arra bátorítalak, hogy vizsgáld meg magad, találsz-e még passzív-agresszív viselkedésre utaló jelet magadban és olvass utána, hogy milyen stratégiák, módszerek vannak még ennek megszüntetésére.

Ha úgy gondolod, hogy a partnered viselkedik passzív-agresszív módon a kapcsolatotokban, következő cikkünkben olvashatsz mások passzív-agresszivitásának kezelésével kapcsolatos tippeket.

 

Sok sikert és harmonikus párkapcsolatot kívánunk Neked!

A SuperMe csapata

 

Párkapcsolattal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod.

 

A cikk forrása: Psychology Today

 

#superme #supermehu #önfejlesztés #passzívagresszív #agresszivitás #passzivitás #mártírkodás #önmarcangolás #személyiségfejlesztés #pszichológia #önfejlesztőcikk #pszichológus #pszichológusbudapest #párkapcsolatikommunikáció #párkapcsolat #kommunikációstréning #asszertivitás #önérvényesítés #proaktivitás

Share.

About Author

Comments are closed.