Tehetség vagy kitartás kell a sikerhez?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Tagadhatatlan, hogy a sikerhez vezető úton a kitartás a legfontosabb üzemanyag, de egyáltalán nem mindegy, hogy az adott területen szükséges képességek milyen szinten vannak jelen a projektben.

Tehetség?

Nézzük a hivatalos definíciót: A tehetség alatt egy olyan ”komplex, nem egységesen definiálható tulajdonságcsoportot írunk le, amely legáltalánosabban valamely, társadalmilag hasznos tevékenységnek az átlagosnál magasabb színvonalú elvégzésére tesz képessé” (Herskovits, 2005).
Értettél ebből bármit is? Nem? Ne aggódj, én sem.

Senki sem tudja mi is az. Valamilyen képességgel kapcsolatos pozitív lehetőség? Egy képességünk, amely jobban fejlett, mint a többi? Annyi a kérdőjel ezen a téren, mint égen a csillag.

Ha már az önfejlesztők oldalán vagyunk, megpróbálom magam is meghatározni a tehetséget:

A tehetség egy adott területen kiemelkedő képesség lehetősége, amely fejlesztéssel kiváló képességgé csiszolható.

Egyszer azt mondta egy barátom, hogy rajzolni mindenki meg tud tanulni, de hogy kiváló festő legyél, ahhoz valódi tehetségnek kell lenni… Én ehhez hozzá tenném, hogy a kiváló festővé válás útja pedig tanulás és fejlődés rögös útján keresztül vezet.

A másik olvasat, amit a mindennapi életben tapasztalok a kitartás és az önfejlesztés útja. Ez sokkal rögösebb, ha nem rendelkezünk azzal a plusszal, amivel a tehetségesek, de hosszú távon mindenképpen eredményre vezet.

Kitartás, siker, sport

Egy történet itt is könnyebben érthetővé teszi a kitartás és a szorgalom jelentőségét:

Egy karatemestertől hallottam, hogy alapvetően nem érdekli, hogy a tanítványai tehetségesek-e, mert a kitartást, a sok éves gyakorlást többre becsüli. Ahogy ő fogalmazott: A harcművészetek sok száz éves hagyományaiban megjelenő technikák mindegyike hatékony eszközt ad a tanítványok kezébe.

Ha valami mégsem működne, annak egyetlen oka az lehet, hogy nem gyakoroltál eleget.

A képességekről és a fejlesztésükről természetesen mindannyiunknak az iskola jut az eszébe, pedig egyértelmű, hogy a mindennapi életünknek kellene ezt a szerepet átvennie. A kudarcaink számos esetben tanítanak, egyértelmű üzenetekkel látnak el bennünket, érdemes ezért odafigyelni rájuk.

Egy fiatal vállalkozás ügyvezetője panaszkodott a napokban, hogy totálkárosra törte az autóját. Kérdeztem, hogy mi történt. “Egy kamion felfröcskölte az úton levő vizet, rosszkor sütött a szemembe a Nap, hirtelen jött egy kanyar és magam sem tudom, hogyan tévesztettem el az irányt… szerencsére csak a kocsi oldalát törtem össze és nem lett semmi bajom.” – válaszolta.

Sokan vagyunk ezzel így, rosszkor süt a nap a szemünkbe és az út nem arra folytatódik, amerre gondoltuk volna. Elveszíthetjük az uralmat az addig kiválónak látszó lehetőségeink felett. A tehetség erre reflexszerű választ próbál rögtönözni, a kitartó, számos kudarcot elszenvedett úton járó pedig képes baj nélkül kikormányozni magát a helyzetből.

Tehetség, kitartás, gyakorlás, siker

A kitartás

A kitartás azonban egy szintén bonyolult képességünk, amely sajnos lehet felesleges energiapazarlás is, ragaszkodásként akár káros is lehet egy vállalkozás életében. Erről is olvashatsz az Elveszett Recept című könyvemben, amely a vállalkozói világban segíti azokat, akik kíváncsiak arra, hogy miként lehet a siker felé vezetni egy vállalkozást. Ha pedig elkeveredtél a képességek és lehetőségek útvesztőjében személyes tanácsadással, ötlet-értékeléssel, stratégia-építéssel állok rendelkezésedre személyes mentorként.

 

Szerző: Turcsán Tamás Péter, az Elveszett recept szerzője, The Connect East Incubator alapítója és CEO-ja,  Startup Hungary Csoport alapítója

 

#elveszettrecept #turcsántamás #startup #startupinkubator #startuptanácsadó

 

Képek forrása: Pexels, 7300.hu

Share.

About Author

Comments are closed.