Hogyan segít az érzelmi intelligencia átvészelni a házi karantént?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A koronavírus miatt egészen új helyzet alakult ki, és az otthoni munkavégzés a legtöbbek számára szokatlan dolog – miközben össze van zárva a család. A vírus terjedésének megelőzése érdekében a diákoknak és tanároknak távoktatásra, a munkavállalók nagy részének pedig home office-ra kellett átállnia. Az új élethelyzetben is a legfontosabb a tudatosság, az odafigyelés, az érzelmi intelligencia, azaz empátia és a türelem.

Más országok példái ugyan rendelkezésünkre állnak, és meg lehet becsülni a lehetséges gazdasági, társadalmi és pszichológiai következményeket, a jelenlegi helyzet azonban mégis számunkra ismeretlen (és ami ismeretlen, az kicsit félelmetes).

Muszáj tudatosítanunk magunkban, hogy mi az, amire hatással vagyunk, és mi az, amin nem tudunk változtatni.

Meg kell őrizni a nyugalmat

Az első és legfontosabb, hogy megértsük és elfogadjuk a kialakult helyzetet. Ez mindannyiunk érdekét szolgálja. Mindenki ugyanabban a szituációban van, mint mi, esetleg még rosszabban. A pánikkeltés, a stressz és a környezetünk felzaklatása csak ront a dolgokon. Most olyan képességeket kell fejlesztenünk, amelyek eddig, a mindennapok során háttérbe szorultak, például az érzelmi intelligencia, az EQ. Ezeknek a későbbiekben is nagy hasznát fogjuk venni.

Érzelmi intelligencia, érzékenység, segítőkészség

Érzelmi intelligencia, érzékenység, segítőkészség

Kérjünk és nyújtsunk segítséget

Szinte hihetetlen, hogy a közösség (a vállalatok és a magánszemélyek is) milyen gyorsan reagáltak a koronavírus által okozott körülményekre és a meghozott kormányrendeletekre, milyen szintű összefogások alakultak ki országszerte. Aki csak teheti, az iskolák, tanárok, idősek és a nehéz helyzetbe került emberek segítségére siet. Megtanulunk összefogni, beleképzelni magunkat mások helyzetébe és szélesebb körben támogatni egymást. Ez a fajta empátia a jövőben is, az élet minden területén hasznunkra válik.

Ha olyan helyzetben van valaki, hogy nem tud adni, hanem épp ő szorul segítségre, az jelezze, kérjen bátran! Senki nem készült fel erre a helyzetre, és rengeteg szektort, magánembert súlyos csapásként érint. Sosem szégyen segítséget kérni, ilyenkor pedig végképp meggondolatlanság büszkeségből nem tenni. Mindenki segít, ahogy tud, ezért fogadjuk el, ha nekünk nyújtanak kezet.

Ha gyorsan akarsz menni, menj egyedül! Ha messzire akarsz jutni, menj együtt másokkal!

tartja egy afrikai közmondás

Ha eluralkodna rajtad, az ilyenkor teljesen természetes, szorongás, félelem, vagy csak szeretnél valakivel beszélgetni a helyzetről, fordulj bátran az ingyenesen hívható vonalakhoz.

Összezárva a család

Azt hihetjük, hogy a családi összezártsághoz lesz a legkönnyebb alkalmazkodnunk, hiszen a hétvégéket is együtt töltjük. Ám, ha belegondolunk, egy teljes hétnek csak a töredékében vagyunk együtt. A 7/24 összezártság lehet, hogy igénybe veszi a türelmünket, mert a korlátozott lehetőségek negatívan hatnak az ember közérzetére és hangulatára. Amennyire lehetséges, igyekezzünk egymásnak privát életteret hagyni.

A „kényszerszünet” emellett remek lehetőség arra is, hogy igazán megismerjük egymást. Jó eszközök ehhez a társasjátékok vagy egyéb szórakoztató dolgok és persze a komoly beszélgetések is.

Beszélgessünk a szüleinkkel, testvérünkkel, gyerekeinkkel arról, hogy milyen érzéseket vált ki belőlünk ez a helyzet. Nyugtassuk meg és támogassuk egymást.

Fontos, hogy a gyerekeknek nem kell mindenről tudniuk

Csak olyan információkat osszunk meg velük, amelyeket megértenek és amelyek nem zaklatják fel őket. Ők nem úgy látják a dolgokat, ahogy mi, és nagy eséllyel minden komolyabb trauma nélkül veszik ezt az akadályt – ha a szülők is jól kezelik a dolgot.

„Most minden eddiginél fontosabb, hogy a generációk odafigyeljenek egymásra, valóban elkezdjenek kommunikálni és megértsék egymást. Az új helyzet egyik korcsoportnak sem könnyű, ezért létfontosságú, hogy kellőképpen toleránsak legyünk egymással. Együtt kell működünk a tőlünk telhető legtöbb módon, akkor is, ha ez a komfortzónánkból való kilépést jelenti.” – mondja Kósa Erika, aki évek óta foglalkozik EQ fejlesztéssel a Kósa Erika Akadémia keretein belül.

Hozzuk ki a legtöbbet a helyzetből

Még ha sokan sorscsapásként is élik meg a kialakult helyzetet, nekünk még mindig több lehetőségünk van a károkat minimalizálni, mint elődeinknek lett volna. Az internet segítségével tudunk otthonról dolgozni, tanulni, szórakozni, a barátainkkal, családunkkal kommunikálni – akár videohívással, videokonferenciával is.

A videohívás, videokonferencia helyettesítheti a személyes találkozót

A videohívás helyettesítheti a személyes találkozót

Ha mindez nem lenne, sokkal súlyosabb (mentális és lelki) következményei lehetnének annak, hogy az otthonainkba, önkéntes bezártságba kényszerültünk. Talán ennek köszönhetően később jobban értékeljük majd a rokonokkal, barátokkal töltött időt, a rendezvényeket és az egész életünket.

Éljünk hát a lehetőségeinkkel!

Végre van időnk megvalósítani azokat a dolgokat, amiket eddig nem volt. Megtanulni olyan dolgokat, amit már régóta tervezünk.

Rengeteg kulturális intézmény, múzeum, könyvtár, online kurzus és edzőtermek tették ingyenessé szolgáltatásaikat és közvetítenek élőben. Olvassunk, alkossunk, hallgassunk zenét, meditáljunk, műveljük magunkat. Ezek ugyanis mind fejlesztenek, hozzánk tesznek és örömet okoznak. Igyekezzünk mozogni is, hiszen a sport nagyon fontos a fizikai és a mentális egészség megőrzéséhez.

Tudatosan keressünk és hozzunk létre mindennapi örömforrásokat!

 

Ha szeretnéd hasznosan felhasználni a munkahelyre utazástól felszabadult időt, fejleszd magad.

Itt találsz online workshopokat, könyveket és konzultációkat is.

 

Tiéd a lehetőségek tárháza a fejlődéshez. Csak használd ki!

Szép napot kívánunk,

a SuperMe csapata

Share.

About Author

Leave A Reply