A nagy ismeretlen: 10 tipp a bizonytalanság által okozott stressz kezelésére, leküzdésére

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A legtöbb ember ösztönlény. Amikor a dolgok a tervek szerint alakulnak, úgy érezzük, hogy ellenőrzésünk alatt tartjuk őket, kontrolláljuk az életünket. De amikor az élet csavart labdát dob, aggodalom és stressz lesz úrrá rajtunk, elhatalmasodik a bizonytalanság az életünkben.

Sokak számára az élet az utóbbi időben különösen bizonytalan

A munkaerőpiac változása, az ingatlanárak emelkedése, az épp elért anyagi biztonság, a párkapcsolatuk, a családalapítás kérdései, mind-mind hatnak a mindennapi stressz szintjükre és a létbiztonság vagy bizonytalanság érzésére.

A legfrissebb, APA (American Psychological Association) Stress in America felmérésének eredménye rámutat további összefüggésekre is, amelyek növelhetik a bizonytalanság által okozott stresszt:

  • A megkérdezettek több, mint egyharmada a váratlan kiadásokat említi a pénzhez kapcsolódó stresszforrásként. – Ez ugyanúgy igaz lehet hazánkban is.
  • A felmérésben résztvevők majdnem egyharmada mondta, hogy a gazdasági bizonytalanság okoz stresszt számukra.
  • Az egészséggel kapcsolatos kérdések esetén körülbelül kétharmaduk említi a stressz forrásaként a jövőre vonatkozó bizonytalanságot.

Bizonytalanság, kiszolgáltatottság, félelem

A kutatások azt mutatják, hogy az emberek eltérően reagálnak a bizonytalanságra. Azok, akik kevésbé tolerálják a bizonytalanságot, kevésbé lehetnek reziliensek és hajlamosabbak a rossz hangulatra, a negatív vagy rossz érzésekre és a szorongásra.

Senki sem kerülheti el a váratlan eseményeket

De az alábbi egyszerű lépések segíthetnek jobban megbirkózni az élet bizonytalanságaival:

1. Légy türelmes magadhoz

Vannak, akik jobban kezelik a bizonytalanságot, mint mások, ezért ne hibáztasd magad, ha a kiszámíthatatlanság iránti toleranciád alacsonyabb, mint egy barátodé. Emlékeztesd rá magad, hogy időt vehet igénybe a stresszes helyzet megoldása, és időközben légy türelmes magaddal.

2. Emlékezz a korábbi sikereidre

Valószínűleg a múltban már győztél le stresszes helyzeteket – és túlélted! Higgy magadban. Gondold át, hogy mit tettél akkor, ami segített az esemény során, amely hasznos volt, és mit szeretnél esetleg másként tenni ebben az esetben.

A bizonytalanság leküzdése, mindfulness

3. Fejlessz új készségeket

Amikor az életed viszonylag nyugodt, fordíts arra is időt, hogy kipróbálj új dolgokat, a kényelmi zónádon kívül, például a főnököd elé állni egy nehéz helyzetben vagy egy kényes témával (mondjuk fizetésemelést kérni), vagy kipróbálni egy új sportot. A kockázatvállalás segít fejleszteni, erősíteni a magabiztosságodat és olyan készségeidet, amelyek segíteni fognak, ha az életed váratlan fordulatot vesz.

4. Korlátozd az online jelenlétet, a híreknek való kitettséget

Amikor stresszesek vagyunk valamitől, nehéz elvonatkoztatni a gondolatainkat, elterelni a figyelmünket az adott dologról. De kényszeresen ellenőrizni a híreket nem segít, csak „nyitva tartja a sebeidet”. Próbáld meg limitálni az online jelenléted, különösen lefekvés előtt, hogy legalább az alvásod ne zavard meg.

5. Kerüld el azokat a dolgokat, amelyeket nem tudsz ellenőrizni, kontrollálni

Amikor bizonytalanság merül fel, sokan azonnal a legrosszabb esetet képzelik el. Mérlegeld a pozitív és negatív lehetőségeket, kockázatokat, viszont ne rágódj túl sokat a negatív dolgokon, mert ez gátol az előrelépésben.

Aggódás, rágódás, bizonytalanság

6. Te mit tanácsolnál?

Kérdezd meg magadtól: Ha egy barátom jönne hozzám ezzel az aggodalommal, mit mondanék neki? Ha elképzeled a helyzeted kívülről, az új perspektívát és friss ötleteket eredményezhet.

7. Gondoskodj magadról

Ne hagyd, hogy a stressz kisiklassa az egészséges rutinjaidat. Igenis figyelj oda az egészséges étkezésre, a testmozgásra és a jó minőségű, elegendő alvásra. Sokaknak segít a stresszoldásban például a jóga és a meditáció.

8. Kérj támogatást azoktól, akikben megbízol

Sokan elszigetelik magukat, ha nagyon stresszesek vagy aggódnak valami miatt. De ilyenkor a társadalmi, családi támogatás különösen fontos, ezért nyugodtan keresd a családod és a barátaid társaságát.

9. Ellenőrizd, hogy mit tudsz, milyen képességek birtokában vagy

Fókuszálj azokra a dolgokra, amelyek az ellenőrzésed alatt állnak, amelyeket kontrollálni tudsz, még akkor is, ha olyan egyszerűek, mint a heti menü megtervezése vagy a ruháid kikészítése egy stresszes nap előtti este. Hozz létre szokásokat, napi rutint, hogy a napjaid és heteid megnyugtató, komfortos struktúrát biztosítsanak.

10. Kérj segítséget

Ha nehezen tudod kezelni a stresszt és egyedül megbirkózni a bizonytalansággal, kérj segítséget. A pszichológusok pont abban szakemberek, hogy segítsenek neked a stressz kezelésére szolgáló egészséges módszerek kidolgozásában.

Fényes jövő, a bizonytalanság leküzdése

+1: Mindig van egy új projekt, egy új lehetőség

“Valahogy úgyis lesz. Olyan még nem volt, hogy sehogyse lett volna” 😉

Törekedj arra, hogy a lehető legjobban oldd meg a helyzetet, tedd oda magad, ne pedig a külső jóváhagyást és csak a külső segítséget várd; és ne aggódj túlzottan a hibák vagy visszalépések miatt.

Tudom és értem, hogy most bizonytalanságban vagy, kirántották alólad a szőnyeget és megremegett a világod, de állj meg és nézz körbe egy pillanatra.

Ha tisztában vagy vele mit tudsz, milyen képességek birtokában vagy, mit szeretnél, mi a jó neked és mi nem jó neked, akkor megfelelő döntést tudsz hozni és felépíteni a stratégiádat, a megoldási tervedet.

incze Katalin

Azok az emberek, akik egészségtelen perfekcionizmust, maximalizmust mutatnak, félnek a kudarctól, félnek a kritikától, gyűlölik a hibákat, rágódnak múltbéli hibáikon és túlzottan aggódnak, hogy mások csalódni fognak bennük. Ezt ellensúlyozhatod azzal, hogy megpróbálsz kifejleszteni magadban egy egészséges perfekcionista megközelítést. Törekedj a maximum helyett inkább az optimumra, a saját igényeidet is szem előtt tartva.

Felejtsd el a félelmeidet és aggodalmaidat

A siker nem a végeredményről szól, hanem arról, amit az út során megtanulsz.

  • “Általában mindent magam döntök el.
  • Ez jó, de természetesen hibázhatok is, dönthetek rosszul.
  • Ha előre átgondolom a lehetőségeket és a teendőket, ha a döntés jól vagy rosszul sül el, nem érhet meglepetés.”

Felejtsd el, amit az emberek mondanak, hogy tenned kéne és dönts úgy, csináld azt, amit Te jónak látsz. “Járj a saját utadon vagy taposs ki egy újat.”

Az életnek állítólag szórakoztatónak kell lennie, ám ha túlságosan ragaszkodsz ahhoz, hogy jól csináld, akkor elveszítheted az örömöt. Élj örömmel és felszabadultan.

 

Sok sikert kívánunk Neked!

A SuperMe csapata

 

A cikk forrása: APA

 

#superme #supermehu #önfejlesztés #bizonytalanság #félelem #szorongás #szorongásleküzdése #személyiségfejlesztés #pszichológia #önfejlesztőcikk #pszichológus #pszichológusbudapest

Share.

About Author

Comments are closed.