Hogyan éld túl a vizsgaidőszakot / munkanapot szerelmi bánattal, szakítás után?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

A főiskolai, egyetemi tanulmányok idején sok törés történhet egy fiatal életében – és nincs ez másként később sem. Ekkor alakul ki a karrier jövőképük, sokan most először költöznek el a szüleiktől, új városban találják magukat, új barátokat kell találjanak, és felfedezik „felnőtt” önmagukat és a „felnőtt” párkapcsolatot. Minden, ami eddig jól ment megkérdőjeleződik. Az első nagy szakítás után a szerelmi bánat elkerülhetetlen. Ha ez vizsgaidőszakban történik vagy egyéb munkára kell koncentrálni, különösen fontos, hogy oda tudjon figyelni az illető és ne eméssze fel a bánat az energiáját.

Az elválás, az összetört szív önmagában is nagyon nehéz, a feldolgozása időt vesz igénybe. Ha a szakítás ráadásul vizsgaidőszakra, projektleadásra esik, akkor még rosszabb a szituáció. Ilyenkor nincs idő szétesni, toppon kell lenni és teljesíteni.

Hogyan lehet túlélni a vizsgát, a munkanap végét úgy, hogy állandóan az exre gondolsz?

Két szakértő is próbál neked segíteni ebben:

Nathalie Blome a Heidelbergi Egyetem tanulmányi tanácsadója. Képzett pszichológus, és többek között szisztémás tanácsadásra, valamint döntési helyzetek kezelésére szakosodott.

Eric Hegmann pedig szingli coach és párkapcsolati tanácsadó. Több, mint egy tucat könyvet írt a szerelemről, a párkapcsolatról és a társkeresésről. Tanfolyamokat tart és tanácsokat ad pároknak és egyedülállóknak.

Szerintük az alábbi lépésekkel érdemes haladj:

1. Kezdd el

Most természetesen nehéz koncentrálnod, és a halogatás is teljesen normális. Általában a legnehezebb része a tanulás vagy munka megkezdése, ezért az javasoljuk, hogy csak kezdd el. Ha csak tíz perc sikerül első körben, akkor 10 perc. Az is valami. Hátha utána már 20 perc is sikerülni fog.

A lényeg az, hogy ne engedjük, hogy elriasszon minket az a „szörnyű” mennyiségű tanulás / munka, amely a következő nyolc órában a székhez szegez majd.

Oszd fel a teendőidet és a tananyagot kis lépésekre. Mindig csak a következő lépésre koncentrálj. Így sokkal könnyebb lesz elindulni.

2. Irányítsd, fókuszáld a gondolataidat

Sikerült az asztalhoz ülni és elkezdeni tanulni – de a gondolataid továbbra is az exedre kalandoznak?

Ilyenkor többféle módon kerülhetsz újra egyenes vágányra:

  • Változtasd meg a környezeted: az asztalon minden a kapcsolatra emlékeztet? Akkor menj a könyvtárba tanulni. Talán segíthet a szoba átalakítása is.
  • Ha az idő megengedi, lazíts kicsit, menj ki a levegőre és sétálj egyet.

Szakítás után egyedül sétálni

Bemutatunk két okos (és speciális nevű) technikát is:

Braindump:

Állítsd be az ébresztőórát tíz percre és ez idő alatt írj le mindent, ami eszedbe jut és blokkol téged. Ezek lehetnek a feladataid (egyetemi és magánjellegűek), aggályaid, akár a korábbi exeddel kapcsolatosan is.

Ez majd nyugalmat visz a folyamatosan zakatoló gondolataidba, hiszen, ha leírod egy cetlire, akkor nem kell többé a fejedben pörögjön és kínozzon téged.

Pomodoro technika:

Ezzel a tanulási- vagy munkamódszerrel felosztod a nagy hegyet apró kis darabokra. Állítsd be az ébresztőórát kb. 25 percre. Ezalatt idő alatt nem szabad hagynod, hogy elterelje bármi is a figyelmedet. Amikor letelik a 25 perc, öt-tíz perced van, hogy pihenj, megnézd a mobilod, egyél, igyál, stb. Aztán jön a következő 25 perces blokk.

Állíts be konkrét, kézzelfogható célokat minden blokkhoz – és minden napra. Tehát ne így írd fel, hogy “egy részt megtanulok”, hanem pl. “Ma a 9. fejezetet tanulom meg”.

3. Légy óvatos a közösségi médiával

Szükséged van az internetre, hogy tanulj, hogy dolgozz, a chat-programokra, hogy kommunikálj a többiekkel a tanulással/munkával kapcsolatban?  OK, de ott van az exed is két kattintásra, az Instagram-on vagy a Facebook-on. És abból tudod mi lesz…

Még ha szörnyen nehéz is, hagyd ezt!

A szerelmi bánatod is egyfajta megvonási tünet. A korábbi partner bármely emléke és az ezekkel töltött idő erősíti a fájdalmad. Tanulmányok kimutatták, hogy a szerelmi bánat sokkal hosszabb ideig tart, ha követed őt a közösségi médián keresztül. (pl. a londoni Brunel egyetem tanulmánya)

Szerelmi bánat, ex a közösségi médiában

Segíthet, ha megnehezíted a kapcsolatfelvételt a másikkal. Tiltsd le, vagy még jobb, ha törlöd minden közösségi média csatornán és kijelentkezel mindenhonnan. Ha következő alkalommal újra be kell írnod a jelszavad, majd aktívan kell őt keresned, hogy megtaláld, így jobban tudod magad fékezni is.

Ha itt még nem tartasz, legalább kapcsold ki az értesítéseket. Archiváld, töröld a csevegéseteket mindenhol, így már nem is kell látnod azonnal a listában.

4. Adj magadnak gyászidőt

Senki nem kérheti, hogy halaszd el a szerelmi bánatod a vizsga utánra vagy nyomd el magadban teljesen. Sokkal jobban jársz, ha megengedsz magadnak napi „bánat-periódusokat”, hogy kiszenvedd magad. Cserébe a fennmaradó időben talán cselekvőképes leszel. Az érzések teljes elfojtása csak a bánatod fogja meghosszabbítani.

Távolítsd el a képeket és egyéb emléktárgyakat a szobádból, hogy ne emlékeztessenek állandóan a kapcsolatodra. De beteheted őket egy dobozba és előveheted, amikor a „bánat időablak” engedi.

Beszélgess a bánatodról a szüleiddel, testvéreddel vagy a barátaiddal. Ha ők már nem tudnak segíteni, de még mindig nem másztál ki a gödörből, menj el nyugodtan egy terapeutához. Tudod, nem a dilisek, hanem a normális emberek járnak pszichológushoz.

5. Mondd le, ha nem fog menni

Lehet, hogy mégsem leszel képes tanulni / befejezni a projektet, mert valójában szerelmi „betegségben” szenvedsz. Ha további nyomást helyezel magadra, az ronthatja mind a mentális, mind a fizikai tüneteket. A szakítás utáni érzések hasonlóak egy szeretettünk elvesztésekor érzett gyászhoz. Veszteséget tapasztalsz meg, és a veszteségek az élet legintenzívebb érzései. Ehhez szakítás után még sok egyéb érzés is hozzáadódik.

A változástól való félelem, esetleg szemrehányás, önbizalomhiány, düh, harag, kétségbeesés, elveszettség érzés, tehetetlenség, cselekvésképtelenség.  A szerelmi bánat akár még akut stresszreakciókat is kiválthat, amelyet már orvossal célszerű megbeszélni.

Mindenki gondolkodjon el, hogy mi a legmegfelelőbb módszer számára. Ha friss a szerelmi bánat, akkor érdemes időt adni magadnak és elhalasztani a vizsgát. Ha a szakítás néhány héttel ezelőtt történt, akkor érdemes lehet egy önvizsgálat után alaposan átgondolni, hogy mi a jobb: ha most leteszed a vizsgát vagy ha pár hét múlva újra nekifogsz a tananyagnak.

6. Használd a maradék energiádat magadra

Egy kapcsolatot fenntartani munka és ez időbe telik. Használd a felszabadult idődet és energiádat életed más területeinek aktiválására:

  • Például van-e olyan hobbid, amelyet elhanyagoltál a kapcsolatod során?
  • Vannak olyan barátaid, akiket hosszú ideje nem láttál?
  • Mindig is kiakartál próbálni egy új sportot, táncot? Hát, tessék, itt az idő!

Használd ki az új szabadságod és foglalkozz magaddal – legkésőbb a vizsga / projektleadás után.

Szakítás után szerelmi bánatra hasznos a nyugalom

Szakítás után szerelmi bánatra hasznos gyógyír a zene és a nyugalom

7. Teremts nyugalmat magad körül

Ha igazán fontos a vizsga és nagyon koncentrálnod kell, keress egy nyugodt helyet és kapcsold ki a zenét!
A legújabb tanulmányok szerint, ez nagyban javítja a koncentrációt és emlékezőképességet, és neked most erre van szükséged. Ha mindenképp kell a zene, legalább ének nélküli, nyugodt zene legyen.

 

+1: Ha vállalkozó vagy

és a szerelmi bánat, gyász gyötör, cselekvésképtelennek, erőtlennek érzed magad, nem tudsz teljesíteni és jó lenne, ha valaki felkarolna, akkor szólj, mert van, aki segítsen.

Ne szenvedj egyedül, mássz ki a gödörből a vállalkozás-fejlesztő és megoldó szakemberünk segítségével.

Együtt könnyebb lesz.

 

Sok sikert és szebb napokat kívánunk,

a SzuperMe csapata

 

Párkapcsolattal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod.

 

Forrás: Bento

Képek forrása: Bento, Pexels

 

Share.

About Author

Comments are closed.