Továbbra is gőzerővel zajlik a távoktatás fejlesztése

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Március közepén több ezer egyetemista és tanár összefogásával megalakult az OKTONDI közösség és weboldal, amely az online távoktatás lehető legátfogóbb támogatását tűzte ki céljául.

Magyarországon a távoktatás infrastruktúrája még nincs olyan szinten kiépülve (esetleg a felsőoktatásban), hogy a jelenlegi helyzetet zökkenőmentesen vegyék a tanárok, a diákok és a szülők. Ezidáig nincsen egységes rendszer a távoktatáshoz, amely segít eligazodni, stabil keretek közé fogni azt, ezért mindenki úgy igyekszik a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban igazodni az új felálláshoz, ahogy tud. Az OKTONDI elhivatott csapata ehhez szeretne segítséget nyújtani.

Mi is az az OKTONDI

Az OKTONDI eredetileg az Egyetemisták az online közoktatásért nevű Facebook csoportból indult, amit Molnár Janka hozott létre. Nagyjából egy hét alatt több, mint 4600-an gyűltek össze, szerte az országból. A lelkes egyetemisták csapatát szakképzett tanárok és tanárszakos hallgatók is kiegészítik, így biztosítják, hogy a platformon elérhető anyagok szakmailag hitelesek legyenek.

„Jelenleg 400 fő az, aki aktívan részt vesz a folyamatokban, de nagyon sokan segítenek alkalmi jelleggel is. Eddig 200 000-en tekintették meg az oldalunkat, és 60 000 felhasználónk van, ami hihetetlen szám. ELTE-s hallgatóként hatalmas büszkeséggel tölt el, hogy a legnagyobb közreműködést az ELTE Informatikai Karától kaptunk eddig, ami rengeteg informatikus hallgatót adott a szervezetnek.” – összegez Végh Virág alelnök, aki az operatív feladatokért is felelős.

Mi található a honlapon?

A honlap könnyen átlátható, és folyamatosan bővítik, fejlesztik a tartalmát. Aki kevésbé jártas az online felületek kezelésében, az is könnyel elboldogul vele, a jól érthető használati útmutatóknak köszönhetően. Amennyiben valaki mégis segítségre szorulna, az OKTONDI ügyfélszolgálata készséggel segít.

A honlapon találhatóak:

  • Segédanyagok általános és középiskolás tantárgyakhoz: prezentációk, összefoglalók, kidolgozott tételek, melyek szabadon letölthetők és elérhetők
  • Nyelvtanulást segítő anyagok
  • Oktatási modul: több felületen történhet a tanárok és diákok közti fájlmegosztás, a kommunikációt a virtuális osztályterem, valamint a videó- és hanghívás funkciók segítik
  • Tesztek és kvízfeladatok: számonkérést és gyakorlást segítő felületek is megtalálhatók
  • Szakmai fórum: a pedagógusokat érdeklő kérdések és témák megvitatására
  • Kérdőív a pedagógusok számára

Az OKTONDI távoktatási platform jövője

A legalapvetőbb segítség, amit nyújthat az OKTONDI, az az, hogy minden tantárgyhoz töltenek fel anyagokat. A jövőben pedig szeretnének olyan fejlesztéseket csinálni, amelyekkel a tanulás hatékonyabb és szórakoztatóbb lesz a gyerekek számára.

„Hamarosan elkezdjük az érettségi kampányunkat, amelynek keretein belül mi magunk tanítjuk majd az érettségi tárgyakat. A profi felszereléseknek hála nemsokára elindíthatjuk a videókészítést is. A másik tervünk a well being projekt, ahol tanulásmódszertantól kezdve a motivációs tréningeken át, olyan anyagok kerülnek feltöltésre, amikben az emberek jó közérzetéért és eredményes tanulásáért felelünk majd.

Jelen helyzetben nem csak az oktatásban történt radikális változás, hanem az emberek életkörülményei is módosultak. Erre az OKTONDI tekintettel van. Ebben a projektben HR vezetőnk irányításával pszichológus hallgatók is részt vesznek majd, de néhány nagyobb előadóra is számítunk.” – vetíti előre a terveket.

Emellett tudományos kísérletekkel és interaktív tanulási módszerekkel szeretnék a kisebb gyerekek számára érdekesebbé és szórakoztatóbbá tenni a tanulást. Fognak csoportmunkát igénylő feladatokat is kitalálni, amelyek olyan létfontosságú készségeket fejlesztenek, amik elengedhetetlenek dinamikusan változó világunkban.

Az OKTONDI projekt ugyan önkéntes szerveződés, mégis hosszútávra terveznek vele. Arra, amit most csinálnak, a későbbiekben is szüksége lesz a tanároknak és a diákoknak is.

A támogatók, segítők

Az OKTONDI kezdeményezést sokan támogatják, és a lista szerencsére folyamatosan bővül. A weboldalon elérhető tudásanyagok szerzői maguk keresték fel az OKTONDI csapatát, önként ajánlották fel a segítségüket. Jelenleg a Studium Generale, az ADOM diákmozgalom, a Redmenta, a Sulinet, a zanza.tv, a Mateking, a Tanító Online és az Újkor.hu is segítik a munkát.

„Jó érzés látni, hogy a legnagyobb szakmai nevek első helyen tartják a társadalmi felelősségvállalást. Sok helyről kaptunk segítséget, például a matek.tv is beállt a munkába, illetve a SiteTailors csapata időt és energiát nem kímélve csodálatos weboldalt fejlesztett nekünk. Szeretnék itt is köszönetet mondani nekik.” – mondja Végh Virág.

 

Aki teheti, tudásával, tapasztalatával támogassa az OKTONDI kezdeményezést.

 

Szép napot,

jó tanulást és tanítást!

Üdvözlettel,

a SuperMe önfejlesztő csapata

 

Share.

About Author

Comments are closed.